16 декември 2009

Шумен

През ваканцията ми се наложи да отида до гр.Шумен по работа. Тъй като имах достатъчно свободно време,  реших да направя снимки на града, някои от които помествам тук с мой кратък  коментар.



 Шумен - един от възрожденските ни центрове, дал не малко на българската култура.







 Красиво оформени алеи в централната част на града.





Хубаво оформена част от центъра на Шумен, но видно е колко трудно, а може би и невъзможно е да се спасим от  комунистическите символи на нашето битие.
            Хайде  Наздраве!

15 коментара:

Plamena Markova-Koleva каза...

Направил си чудесни снимки на Шумен, който аз обожавам, защото е градът на моето детство :)

Обаче... "Явно ще трябват много пари и много експлозив!" Изобщо не съм съгласна! Цялата тази идея да рушим де що видим ме отвращава безумно. Паметникът е изключително интересен и лично аз го обожавам още от малка. Ти разглеждал ли си го или само го снима от далеч?

Иван Христов каза...

Да Пламена, аз също съм живял малко в Шумен. Този мемориал съм го разглеждал от близо, но така и не помня какво точно представляваше. Ще ти бъда благодарен ако ми подскажеш. Май беше нещо свързано с българската история и нашите царе. Коментара ми не се отнася точно за тази снимка, грешката е моя. Иначе съм много приятно впечатлен от централното оформление на града:)

Иван Христов каза...

ако е така както мисля, че съм сгрешил, ще махна коментара под снимката.

Plamena Markova-Koleva каза...

Паметникът изобразява по много интересен и впечатляващ начин историята на българската държава, наистина е огромен и лично за мен красив. Не съм убедена, но мисля, че последните години се говореше за реставрацията му, но може и да се лъжа. Пепоръчвам ти, когато имаш възможност, да го видиш - мисля, че ще ти хареса :)

Златина каза...

И аз харесвам паметникът на платото!
Винаги са ме впечатлявали огромните конници! :) А и мозайките не са никак лоши!

Иван Христов каза...

Плам, благодаря ти за припомнянето! Да, наистина така беше. Ако бях отишъл отново да го видя отблизо, нямаше да допусна тази досадна грешка. Наистина снимах отдалече, като използвах зума на фотокамерата, ти позна.
Благодаря ти още веднъж мила!!!
Бъди здрава!

Иван Христов каза...

Златина, златното момиче, Благодаря ти за коментара! Хубав е Шумен, на мен много ми харесва този град, там живях година и половина и ми останаха прекрасни спомени.
Паметника е внушителен по размери и доста парички са вложени в него.
Бъди здрава!

LaSombra каза...

Шумен наистина е много красив град. Още по-важно е, че там са едни от най-красивите жени в България (сериозно, там почти всяко момиче, което срещате, изглежда като нереализиран модел).

Хареса ми коментарът под първата снимка (това е на кръговото преди пешеходната зона) -- възрожденски център, дал не малко на българската култура, а на снимката -- реклама на бира "Шуменско" :)

Колкото до паметника, не мисля че трябва да бъде разрушаван. 20 години само рушим и ето докъде стигнахме. Навремето се носеше една приказка, че човекът гонел руснаците и викал "Братушки, на кого ме оставихте?!"

september-silvia каза...

Ванка,живях в началото на 90-те в Шумен,мъжа ми беше състезател в отбора на града,аз работех в сп.у-ще там,имам лоши спомени,защото точно тогава ни хвана прехода и годините бяха доста тежки,но оцеляхме,иначе града е хубав,уникални снимки си направил,поздравления!

Иван Христов каза...

@LaSombra, благодаря за коментара! Истински ме разсмя и ми повдигна настроението с коментара си за паметника:) Имаш право,по-добре е да градим отколкото да рушим.
Хайде от мен да мине, няма да го взривявам:)
Поздрави!

Иван Христов каза...

И за жените си напълно прав, там попаднах увличайки се по една красива жена, но добре, че беше за малко - само за три години:)

Иван Христов каза...

Силви, благодаря за коментара! Ти си мъжко момиче и хич не съм се съмнявал, че ще оцелееш:) Човек не знае на какво е способен.
Поздрави!

svetlina каза...

Хайде тогава да сложим и табелки по хората - "Аз съм роден по времето на Социализма и не заслужавам да живея", "Аз съм живял по времето на Социализма, строих паметници и не заслужавам да живея", "Аз съм живял в град, чийто символи не познавам и не заслужавам да живея".
Табелките за паметниците не са достатъчни. Много се дразня, когато виждам хора, злоупотребяващи с иначе хубавите идеи на футуризма. От какво ви е страх? От какво ви е срам?
Иначе... да, живяла съм в Шумен. Хубаво е да снимате единствените хоризонтални улици и да хвалите жените, но духът на града е на съвсем друго място. Знаете ли къде се забавляват тамошните хора? По хижите. Защото градът е разположен на ръба на национален природен парк. Знаете ли, че има училище под егидата на ЮНЕСКО, тамошната природоматематическа гимназия е сред най-добрите учебни заведения в страната, а ШУ "Кностантин Преславски" получава акредитации за все повече специалности? Знаете ли за историческите възстановки, които се правят там всяка година?
Много интересно се получи. Напълно чужд човек отива в град, снима символа му и решава, че трябва да го разруши.

Иван Христов каза...

@svetlina, Благодаря за коментара!
Ако помислим трезво ще разберем, че 20 години се лутаме и ще продължаваме, защото не можем да се оттървем от старото. Не съм за рушенето, а за обозначаване и обясняване на новото поколение тоталитарните паметници. За другите не става дума. Нито ме е страх, нито ме е срам, няма от какво. В момента сте в лошо настроение и си го изкарвате на мен. Ако аз съм причината за това Ви настроение, моля колеДопреклонно:) да ме извините! В блога съм поместил само няколко снимки с кратък коментар, което е чисто субективно мнение, каквото може да добие всеки случаен посетител на гр.Шумен. Не съм имал претенции за изчерпателност и не това ми е била целта. Това са само бедни щрихи от един случаен гост на града и съвсем повърхностни впечатления. На мен добре ми е известно какво има или няма в града и затова казвам, че Шумен е един от възрожденските ни центрове.
А на заядливите нотки във Вашия коментар, не виждам смисъл да отговарям.
Желая ви честита коледа и весели новогодишни празници!

LaSombra каза...

Светлина, при цялото ми уважение към културното наследство на Шумен трябва да призная, че жените ми правят по-голямо впечатление от училищата под егидата на ЮНЕСКО :)

Иначе не съм съгласен с автора на блога и други със същото мислене относно рушенето. От двадесет години само рушим, нищо не сме построили. Освен това комунистическите години на България несъмнено ще оказват влияние върху страната дълги години. Грешно е просто да зачеркнем всичко; да се откажем от историята си. Това е и проблемът на българския преход -- желанието да се разруши всичко комунистическо, а не да се използва по нов начин. С риск за пореден път да бъда обвинен в комунизъм, след 10.11 не е създадено абсолютно нищо! Пътищата, язовирите, основнитесгради -- всичко е построено от комунистите. Ако толкова искаме да скъсаме с комунистическото си минало, трябва да разорем магистралите, да взривим ЦУМ, хората да носят вода в стомни, Хаинбоаз и прохода на Републиката да изчезнат... Но защо ли тези анти-комуннисти, мечтаещи за рушене продължават да си карат колите по комунистическите пътища и да пият вода от комунистическите язовири?

Адвентната българска мреж@Блог класация