13 февруари 2010

Пролет в Каталуния


Една разходка през почивния ден и каква  изненада - цъфнали дървета!  Явно пролетта настъпва и нищо не може да я спре.  Това дърво  е  цъфнало преди около седмица, което личи по преминаващите цветове. Сега, когато температурите се понижават и цяла Източна Европа е скована в студ и лед - Каталуния цъфти и пролетта  дефилира в своя устрем! Помествам няколко снимки с кратък коментар към тях.



 Голяма беше изненадата ми, но както винаги фотоапарата е с мен и аз запечатвам този красив  кадър.







Това тук е  спортна площадка за обществено ползване. Както се вижда уредите за фитнес са много и разнообразни. Те могат да се ползват от всеки посетител по всяко време без входна такса.







Общия брой на уредите за гимнастика е единадесет и на тях могат да се  тренират различни групи мускули. Мисля  някой ден да скицирам и оразмеря тези, които ми харесват на мен лично и  когато се прибера,  жив и здрав  в Родината, да ги изработя и разположа в  двора на моя дом.







 А това е площадка за каране на летни кънки и провеждане на състезания от този вид спорт.








Както се вижда общината на това селце  е помислила и за любителите на скейборда. Разбира се площадката за засилване е обезопасена с решетки и предпазва  малчуганите от падане.







 Да не си помислите, че това е пустеещ терен :). Напротив, то е полигон за любителите на планински бегачи. Kъде са нашите мутри сега да  му спретнат  и бетонират някое хотелче,  да изперат някой лев, а така  толкова земя остава зян!...  Какви "глупави"  каталунци :))))



.
   


 Интересен паметник   разположен на едно от многобройните кръгови кръстовища, каквито не липсват и в  селцето  Santa Perpetua de Mogoda, отстоящо на около 20км от Барселона.







Същия паметник гледан отпред. 


 Моята разходка завършва и аз се прибирам  в къщи, където ме чака вкусен обяд и кратка почивка преди  зaпочване на поредното ми дежурство.




8 коментара:

Plamena Markova-Koleva каза...

Честита пролет :)

В интерес на истината днес и тук е почти пролетно - слънчево и като че ли сравнително топло. А след като миналата седмица видях и щъркел, вече не обръщам никакво внимание на случайните снеговалежи :)

momenti-momenti каза...

Оххх, блазя ви! :)

Maria Pepeldjiyska каза...

А тук е сняг и дъжд, киша някаква....ама заради ските обичам снега.
А ми се къса сърцето, като гледам тия фитнес-уреди...каква ли участ щяха да имат, ако бяха ги поставили у нас в някой кварталче, жалка гледка щяха да са !
Хубави празници утре!
Пепеляшка

september-silvia каза...

Ванка,поздправления,страхотни снимки отново,много ме впечатлиха спортните им площадки,взех доста идеи от твоите фотоси,които ще предложа на кмета на общината,особенно ми харесаха тези уреди за фитнес,площадката за ролери,а иначе ние имаме много хубаво съоражение за скейтборд.Браво на каталунците, за това имат добре развит спорт!И честит св.ВАЛЕНТИН И ТРИФОН ЗАРЕЗАН!

Иван Христов каза...

Благодаря ви за коментарите мили момичета! Честит празник и на вас!
Весело прекарване на неделния ден и много любов и усмивки:)

Иван Христов каза...

Силви, ако потрябват размери за изработване на уредите, ще ти изпратя снимки и скици на всеки един от тях. Мисля, че ще бъде по-лесно да се ползват на готово размери, отколкото тепърва да се правят проби, губи се време и може да се сгреши.
Бъди здрава!

blagodaten@gmail.com каза...

Това с площадките е добра идея за общинските управления. Разбира се - за тези ,които управляват според правдата ,състраданието и милостта.Другите не вярвам да го внедрят.Както и няма.

Иван Христов каза...

blagodaten@gmail.com, Благодаря за коментара! Да, така е. Имаш право. Но кой както го разбира.
Бъди здрав и Бог с теб и цялото ти семейство!

Адвентната българска мреж@Блог класация