07 май 2010

7 май - ден на радиото

Честит празник на всички радиолюбители и радиолюбителки, радиоползватели, радиооператори, радиотехници и всички ...ици!!! :))) Тъй като нямам възможност да кача музика поради бавния нет, давам линк към песента на Лили Иванова "Без радио не мога"  http://vbox7.com/play:0e5b5485
Нека на този ден си спомним за многото хора по веригата, допринесли за развитие на радиосъобщителната техника, без която би било невъзможно да съществува и компютъра. Но само един от тях  стои на върха и той е Александър Попов.

2 коментара:

Комитата каза...

Маркони къде го забрави?

Иван Христов каза...

@Koмитата,Благодаря за коментара! Но ако сме коректни, трябва да признаем, че първия патент за предаване на радиосигнали получава Попов. Патентите на Маркони са след това и съвсем естествено - Маркони е роден 15 години след Попов.

Безспорно патентите на Маркони са по-мащабни и по-значими, но тук става въпрос за първа радиовръзка.

В изобретателската дейност много често не може да се отсече кой е истинския "ПЪРВИ", тъй като без Херц и двамата не биха направили нищо. Важното е, че всеки е използвал предходните открития и е надграждал.

Подобно се получава и с ДВГ/двигателя с вътрешно горене/. Двама италианци - Барзанти и Матеучи правят успешни опити с ДВГ, но французина Леноар /прост работник от фабрика за бронз/ получава патент за работещ ДВГ, който започва масово да се произвежда. Същия ДВГ използва и Г.Даймлер за своята моторна каляска, както и К.Бенц, за своята моторна триколка. И така те са приети за първите конструктори на автомобила независимо, че преди тях руския мужик Иван Колибин подкарва кола с парна машина. И така много може да се спори, като в спора ще излезе, че всеки е прав.
Поздрави!:))

Адвентната българска мреж@Блог класация