12 май 2009

Интересен музикален инструмент


Този странен музикален инструмент намерих изхвърлен от един склад, при разчистването му. Той е направен от най - обикновена дървена пръчка, между краищата на която е опъната корда по подобие на китарите. Така пръчката стои извита и заема формата на лък, като по този начин се държи струната постоянно обтегната. В единия край на инструмента е привързана кратуна, която е изрязана и опира плътно в струната. Това е резонатора на музикалния инструмент. Този инструмент възпроизвежда звуци само в една тоналност, но в съчетание с други ударни инструменти, могат да се получат интересни изпълнения от латиноамериканския фолклор.
Предполагам, че инструмента е произведен в Панама, защото има гравиран надпис: Panama. Tова е една малка латиноамериканска държава, намираща се на провлака между Северна и Южна Америка.
По повърхността на кратуната са гравирани художествени мотиви, за които е било нужно майсторско умение. Това ме кара да мисля, че инструмента заема важно място в палитрата народни инструменти на тази държава.


ето как е привързан резонатора на инструмента
/ поглед отзад/




резонатора гледан отпред






А това е художествения мотив, който прилича на
пеперуда. На обратната страна гравюрата е същата.

Ако този музикален инструмент представлява интерес за някой колекционер или за музикален музей, мога да го подаря при условие, че инструмента се поддържа и съхранява добре.





2 коментара:

Aquawoman каза...

Находката се оказа Беримбау(Berimbau) - бразилски инструмент .
http://images.google.bg/images?q=Berimbau&oe=utf-8&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&ei=pa4KSvXeDdmOsAbeztm4CQ&sa=X&oi=image_result_group&resnum=4&ct=title

Иван Христов каза...

Aquawoman, благодаря за коментара, нямах никаква представа за името на инструмента и смятах, че е панамски, според надписа.

Адвентната българска мреж@Блог класация