29 май 2009

Странен музикален инструмент и още нещо



В Барселона има една улица която се казва " LA RAMBLA". Тази улица е нещо като нашите пешеходни зони, които се заформиха почти във всеки град в България. Място, където хората могат да се разхождат без да бъдат притеснявани от превозни средства. Съответно повечето магазини са разположени именно на тези улици, което предполага и по-добър оборот за търговците.


Може би всеки град на Каталуния си има по една такава "LA RAMBLA", защото съм виждал и в други градове. В превод улицата означава: "стичане на пороища" или "улица която стига до морето", а може би и "главна улица".Та именно на тази улица се извършва най-голямо пешеходно движение и тук могат да се видят неща, които на други места е просто невъзможно. Тук си дават среща туристи от цял свят, които в една безкрайна върволица се разхождат и разглеждат. А в интерес на истината има какво да се види. Тук са намерили място да застанат "съвременните просяци", това са хората, които изкарват препитанието си като живи статуи, имитиращи герои от различни исторически епохи. Има и други, които са си измислили някакъв по-нестандартен костюм, който да впечатлява туристите, като задължителен елемент от цялата работа е кутията в която туристите да пускат своите дарения. Има съответно, дегизирани дяволи, революционери, римски войници, римски сенатори , спящи красавици и т.н. Това е място където си дават среща и странни представления на фокусници, жонгльори, кукловоди, музиканти и разбира се сръчните представители на играта "тука има-тука нема". За отбелязване е, обаче, че последните постоянно се озъртат за полиция и много често прекратяват атракцията при сигнал за полиция от смесените с обикновените зяпачи "сътрудници".

Тук именно видях този странен музикален инструмент, който успях да заснема едва след като музиканта се беше оттеглил и беше седнал на тревата в парка на пл. "Каталуния" в компанията на своята спътничка, приятелка, съпруга или певица, не зная точно. Снимките са направени от далече, защото не посмях да попитам музиканта, за да не ми откаже.
По надолу помествам и няколко от снимките на "модерните просяци". Казвали са ми, че някои от по-атрактивните печелят и то не зле. Говори се за суми от порядъка на няколко хиляди на месец, като се има в предвид, че с 200 евро, човек може да се храни без да се лишава от нищо, като се започне от месото, плодовете и зеленчуците и се завърши с питиетата, които се предлагат във веригата магазини на Каталуния.


Това е ¨римският император¨ и неговия телохранител.




Тази статуя не е ясно какво иска да каже,
важното е нещо да падне в купичката пред нея.





Тук, като се пусне монета, статуята се задвижва, но как?
Това е изненадата, която кара туристите да пуснат нещичко,
ако искат да си задоволят любопитството.




Този господин показва какво му е поведението в тоалетната,
едва след като туриста пусне монета.




А това е една грамадна, златиста, мъжка пеперуда.





Жената в бяло е заснета неподготвена.
/все още оправя своя аксесоар./







Това вече е истинска статуя, поставена от градския съвет,
може би с цел да покаже нещо истинско.






Аристократката





Кукловода






Стройна се Калина вие.





Испански момичета.






Мис "Барселона".







10 коментара:

Анонимен каза...

Интересни публикации.Благодаря за настроението!

Петя Попова каза...

А в България всички сме като замръзнали статуи.Всяка чака нещо да и пуснат за да се размърда

saty каза...

Сестра ми е ходила на тази улица; снимки няма, но много й е харесала:).

Ivan Hristov каза...

Благодаря ви мили дами за коментарите!:)

saty каза...

:))

Иван Христов каза...

@alicegotlost, толкова трудно име сте си избрала, че едва го прочитам:))

saty каза...

Хаха... то е малко като закачка не само към книгата на Л. Карол, но и към други неща, затова го оставих да е на английски.

Temenuzhka Petrova каза...

Много интересно,благодаря Ви за чудесните снимки!За първи път виждам такъв музикален инструмент, какви ли звуци издава?:)А на последната снимка се смях с глас:)))Благодаря за хубавото настроение,което ми създадохте!Поздрави!

Иван Христов каза...

Благодаря ви за коментарите момичета!
alicegotlost, все пак закачката ви означава анонимност, криете ли се от някой?...
Теменужка, тук се срещат много дебели жени и то повече между младите момичета. Които са хранени нездравословно от своите родители преживели тежки кризисни моменти по времето на Франко.
Аз съм виждал много и най различни жени от много националности, но като нашите, българските жени - няма. Не го казвам, защото са си наши, а защото е самата истина. По-красиви от българките няма. Вие сте едно от потвърждението на думите ми! Дето се вика в България след всяка втора жена може да се позагледа човек, докато тук това може да се случи на 20 ако не и на повече испанки. Ще публикувам още една снимка на млади испански момичета, за да се убедите в думите ми.Вижте отново снимките в статията.

alicegotlost каза...

:)Анонимността е 1 от най-добрите качества на Интернет, ако не се ползва във вреда на останалите, разбира се, а мойта определено не е насочена натам. Но дава спокойствие и затруднява "случайни" срещи с познати, които не винаги са приятни. Иначе, с псевдоним или не, всеки е онова, което е:).

Адвентната българска мреж@Блог класация