20 юни 2009

Срещу меч - с лаврова клонка




Често си мисля за партия "ЗЕЛЕНИТЕ", в която членуват много млади и симпатични хора. А младите са неопетнени и неопорочени. Те са с чисти и невинни души. Какво толкова ме тревожи, че се налага да го споделя с читателите на моя блог?

Това е, че и аз споделям идеите на "ЗЕЛЕНИТЕ", но има нещо, което ме смущава в тяхната ориентация за предстоящите парламентарни избори.

Много често срещам публикации на честни и добри младежи в блоговете, които слагат на един кантар всички политици, като се започне от най-ляво, през средата и се стигне до най-вдясно на политическия спектър. Под критика в еднаква степен попадат от най-ярко червените до най-тъмно сините в цветовата палитра.

Именно това беше стремежа на комунистите - да се размие отговорността.

Най-лошото е, че успяха. Успяха да внушат на недостатъчно осведомените, че вина имат всички. Така няма от кого да се потърси отговорност за зловещите престъпления на управляващата олигархия. С най-жестока пропаганда, го постигнаха.

От програмата на ЗЕЛЕНИТЕ установявам, че те се ангажират с борба за опазване и оцеляване на природата на България, без да проявяват кой знае какви управленчески амбиции. Това е чудесно, но непостижимо при едно управление на страната като сегашното.
Партиите трябва да се борят за власт и трябва да са готови да могат да поемат управлението на страната при евентуален успех.

А какво се получава с партия ЗЕЛЕНИТЕ?

Начина по който се намесват в политическия живот само разпилява гласове, които биха отишли в друга партия, която има потенциала да управлява и да изведе страната от страшната криза в която се намира в момента, и политическа, и икономическа, и духовна.

Едва при нормална политическа обстановка в страната, ЗЕЛЕНИТЕ ще могат да осъществят своите намерения и ще се радват на реални успехи. А това може да стане само при дясно управление на страната. Сините на два пъти до сега изваждаха страната от кризи по време на лукановото и жанвиденово управление. Ако в парламента господства отново тройната коалиция, ЗЕЛЕНИТЕ няма да могат да прокарат нито един закон, дори и да вкарат депутати в Народното събрание. Ще се получи ситуацията с кучето и кервана. ЗЕЛЕНИТЕ могат да бъдат чути само при демократично, дясно управление както е в нормалните Европейски държави, където участват като коректив на властта. Това, че са честни и неопетнени, го знае всеки и именно за това са симпатични. Но начина по който са решили да се впуснат в политиката не допринася за консолидиране на силите около синята коалиция, която единствено може да направи нещо добро за България.

Не бива да се слиза до нивото на Алековия герой, че "всички са маскари". Младите от партия ЗЕЛЕНИТЕ не помнят и не знаят какво постигна СДС, когато беше на власт. Сегашните 22, 23 или 25 годишни младежи, бяха съвсем малки хлапета по на 2, 3 или 5 годинки, когато демокрацията ни "нападна". Съвсем естествено, че след толкова години зловеща пропаганда в абсолютно всички медии, младите могат да се объркат и това е нормално. Много възрастни се объркаха, камо ли те.

Ако бъдем честни, трябва да признаем, че Иван Костов допусна много грешки по време на своето управление, но и направи колосални промени. Грешките му не могат да засенчат заслугите, които има за приемане на страната в НАТО и Европейския съюз. А това са съдбоносни постижения за една държава. Някои от младите хора бяха съвсем малки деца, когато Костов спаси страната от купоните и върна стоките по магазините, като се има в предвид каква съпротива трябваше да преодолее от страна на комунистите. Основната му грешка беше, че много рано отписа коварството на комунистите и наивно реши, че и те желаят демокрация.

ЗЕЛЕНИТЕ трябва на тоя етап да използват като таран силата и опита на сините, за установяване на нормално управление, за да могат да осъществят и своята програма влизайки в народното събрание, както е в нормалните Европейски страни. В противен случай, наливат вода във воденицата на БКП/БСП/ и ДПС като отклоняват гласове, които иначе биха отишли в дясното пространство. Не е късно партия ЗЕЛЕНИТЕ да реши нейните симпатизанти да подкрепят сините, за да не се загубят гласовете им в полза на сегашните управници.

Ако ЗЕЛЕНИТЕ имаха реална сила да променят статуквото, биха ги подкрепили много хора включително и аз, но в случая е наивно да се излиза срещу меч с лаврова клонка.



14 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Споделям изразените така убедително мисли от автора.

Мен лично ме поставя в недоумение нещо друго: мнозина фенове и активисти на "зелените", като Радо, Николай Павлов, Балтазар Иванич и пр. от доста време не правят нищо друго в интернет, освен всекидневно и най-старателно да плюят СДС, ДСБ, Синята коалиция. Което показва, че тия хора са "зелени" толкова, колкото е бил "син" един Христо Бисеров примерно или един Йордан Цонев. Според мен това са платени мекерета на комунистите, щото само вредят на едно толкова естествено взаимодействие на сини и зелени. Впрочем, автентичното екологично движение у нас започна и дълго време съществуваше в рамките на калицията СДС...

momenti-momenti каза...

Иване, не можеш да си представиш колко навреме ми дойте тази статия! Имах сериозни колебания... Темата с природата ми е мнооого болна. Какво направиха с нея последните 4 години.... Но си прав- не трябва да се разпиляват гласовете. Поздрави!

Анонимен каза...

Зелени отвън, а червени отвътре...

Анонимен каза...

Това е третият или четвъртият пореден Блог който ме увещава да избера сините вместо зелените! Защо?
Ако зелените се претопят в сините определено няма да гласувам.

Анонимен каза...

Няма нужда да се аргументирам. По принцип не коментирам подобни глупави тези, изказани в елемантарни блогове, от хора които очевидно нямат работа освен да измислят глупости. Гласувах за Зелените САМО И ЗАЩОТО не подкрепиха никоя от останалите проклети политически формации. Не се опитвайте да омаловажавате това. Да ми дрънкате глупости, че си пилея гласа - не на мен тия, тия шмекерии ги продавайте на мангали и чалгаджии, заедно с кебапчетата и кюфтетата. НЕ НА МЕН. NO PASSARAN!!! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!

Ivan Hristov каза...

Ангеле, благодаря за коментара! Да, ЗЕЛЕНИТЕ нямат нищо общо със зелената партия на Каракачанов, която беше част от автентичното СДС. А самия Каракачанов видяхме какъв беше. Сегашните ЗЕЛЕНИ се борят за своя идентичност и са прави. Идеите им са прекрасни и аз ги уважавам, но на този етап, ми се струва, проявяват наивитет. "Умните се учат от чуждите грешки, а другите само от своите". Само човека се спъва два пъти в един и същи камък, друго животно - няма. Но изборите ще покажат кой крив - кой прав.Дано се лъжа, искрено им желая успех! В цяла Европа зелените служат за коректив на управляващите по въпросите за природата и екологията. Нужни са и имат своето място в парламента.

@momenti-momenti, благодаря за коментара, наистина бих гласувал за зелените, ако съм сигурен, че сините ще спечелят и без моя глас. Те са естествен съюзник на демокрацията и мястото им е в дясното пространство, без да губят своята идентичност, защото всяко управление има нужда от коректив като ЗЕЛЕНИТЕ. Но на този етап, когато десницата е слаба, трябва консолидация за изгонване на - Доган, Станишев и Симеон. При положение, че отново ни управляват същите престъпници, ЗЕЛЕНИТЕ ще бъдат безсилни, както до сега. Те ще могат да осъществят идеите си, които са идеи на всички здравомислещи хора, само при дясно управление. Като гледам колко гласове пропиляха на Евро-изборите жал ми става. Ако тези гласове, бяха дадени за Синята коалиция, щяхме да вкараме в Европарламента още един син депутат. А така, тези гласове се загубиха и се разпределиха между сегашните управляващи. По-силни аргументи от тези факти просто няма.

Първи анонимен, като чета написаното от третия анонимен излиза, че си напълно прав. Благодаря за коментара!

Втори анонимен, ЗЕЛЕНИТЕ са необходим коректив (опозиция) на всяка власт, без значение каква е тя. Но на този етап е нужно да подкрепим сините и след това да ги критикуваме за грешките, които неминуемо ще допускат, като всеки, който управлява. А можеха и да се коалират, ако се страхуват за идентичността си. Никой не говори за претопяване. Става дума да не се разпиляваме и сегашните престъпници да ни яхнат отново за още 4 години. Защото след 4 години управление на Доган и комунистите, България може и да не е в Европа. Съжалявам, ако не съм разбран правилно.

На третия анонимен не мислех да отговарям, но ще го направя, все пак човека си е направил труда да се "изпразни" по въпроса.
Уважаеми анонимен, каквото имам да Ви кажа, като аргументи може да го прочетете по-горе в коментара ми, но ако всички от ЗЕЛЕНИТЕ са такива като Вас, далече няма да стигнат. Добре, че не са. ЗЕЛЕНИТЕ имат капацитети в редиците си, които аз уважавам и с което са ми симпатични. Ако сте прочел внимателно статията ми и разсъдите по нея с главата си (ако има нещо в нея), не бихте коментирал по този начин.
В края завършвате с проклятие. В една Велика книга пише: "...с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери." Лука 4:38
И да завърша ще кажа: Не кълнете, защото клетвите са като бумеранг, винаги се връщат върху този, който ги произнася.Бъдете здрав!

Анонимен каза...

Не се страхувам от клетвите си. Не се страхувам и от фалшивия ви, позьорски християнски морал. Ние сме достатъчно прокълнати от хора като вас, които не гласуват за принципи, а срещу някой си. Също, не смейте да ме принизявате до вашето ниво, аз не съм смокиня (зелен-червен) и гласувам по съвест, а не за да свалям някакъв мангал от управлението, за да кача другите мангали на негово място. Няма да гласувам, ако зелените се коалират с тия боклуци от синята коалиция, или с която и да било друга политическа партия! Точка. Както вече казах - НЯМА ДА МИНЕ!!!

Unknown каза...

Здравейте г-н Христов,
От мнението Ви за мен е ясно само едно - не само, че не разбирате кои сме ние , Зелените, но и нямате и никакво желание да разберете.
Не, ние не пилеем гласове. Ние сме нещо ново - именно това не успявате да разберете. Имаме визия за развитието на страната ни и не се вписваме в обичайните схеми. Не сме обременени със прехода и затова нямаме носталгия съм Сините партии - ако те бяха наистина демократични, то не биха изгубили подкрепата на хората така рязко.
И за добавя още един щрих в развенчаването на демократичния им образ - заради предложение на СДС депозитът за участие в избори бе повишен на 50 000 лева. Те, великите демократи, сложиха имущенствен ценз пред демокрацията. Явно искаха да ни елиминират служебно, знаейки, че сме единствените без финансов гръб, че сме партия на гражданите. И сме единствените, които не купуваха гласове на Евроизборите.
Всеки глас за нас е глас срещу статуквото, за промяна в държавата.Защото само ние имаме реалното желание да променим ситуацията. През последните 4 години ние бяхме на улицата и бяхме реалната опозиция на управляващите. Ако така наречената парламентарна опозиция правеше нещо, то ние сигурно нямаше и да се появим на политическата сцена. Нямаше да има нужда.
Ние не разпиляваме гласове, ние сме алтернативата.

Анонимен каза...

И на мен вече ми омръзна да отговарям на такива загрижени за крехките и неопитни ЗЕЛЕНИ, като Иван. Именно опитите да опекунчите върху ЗЕЛЕНИТЕ правят пропастта помежду ни все по-голяма, а не писанията на Радо или Николай (който отговарят на такива като вас).
Затова - оставете ни да се оправяме сами и сами да се учим от вашите грешки, доколкото можем.
Ако вие сте толкова убедени в собствената си правота - съсредоточете се върху хората, гласували за другите десни - РЗС, Лидер, Напред,... Или направете кампания за подкрепара на Бойко, на гърба на когото смятате да управлявате.

Боян

Анонимен каза...

Браво, Дени :)

Иван Христов каза...

Здравейте, Деница Петрова, благодаря Ви за коментара! Да, напълно Ви разбирам и съм съгласен с Вас. Но изборите за европарламента показаха, точно какво се случи. Знаете ли къде отидоха вашите гласове? Ако си отговорите на този въпрос, ще ме разберете какво съм искал да кажа в статията си. Иначе напълно подкрепям ЗЕЛЕНИТЕ, даже са ми много симпатични, чисти, необременени, неопетнени от власт, както бяха сините преди да спечелят изборите през 1997 г. Политиката е мръсна дума и всеки който се докосне до нея неминуемо ще се изцапа. Именно затова и аз не членувам в никоя партия. Но разбирам(това е само мое мнение), че стена с глава не се разбива.
Хубаво е, че ЗЕЛЕНИТЕ се стремят да бъдат забелязани, но начина по който го правят, само откъсва гласове и познайте какво става когато двама се карат. Както на дебата на П.Стоянов с Б.Бонев - спечели агента от ДС Гоце. Народа не може добре да се ориентира от медииното затъмнение, което има в България. Някоя медия отрази ли освиркването на Станишев във Варна?
..................................
Доколкото СДС загуби подкрепата на избирателите си, то стана заради внедрени комунисти в синята организация. Агентурната мрежа на ДС и КГБ е толкова голяма, че това не беше трудно да го постигнат. Последните събития в синята зона показаха колко още предатели е имало, а и още има в синьото пространство. Именно затова и не успя синята идея, защото беше предадена отвътре.
По въпроса защо парламентарната опозиция не беше на улицата мога да Ви кажа следното: Това го смятам за тяхна грешка. След като беше заявено от протестиращите, че не искат да бъдат "употребени" от никоя Партия, те не се намесиха,което го отчитам също за грешка, пък и видяхте какви искания имаха протестиращите към властта. Наистина когато планината не отива при Мохамед, той трябва да отиде при планината.Още повече, след като са толкова слаба опозиция, просто нямаше да бъдат последвани. Не е тайна, че сините бяха много слаби след 2001 г. Сега също не са силни. За депозита от 50000 лева също смятам, че е грешка, но това е предложение на платен провокатор от синята страна иначе синята идея не проповядва такава демокрация. Колкото са повече партиите в парламента - толкова по-добре. Но на този етап просто не виждам кой може да управлява по-добре България независимо от грешките. Европа вярва на сините и само те могат да върнат европейските средства и страната да дръпне напред, защо пък да не е в съюз със ЗЕЛЕНИТЕ, които да им удрят шамарчета, когато се самозабравят. Защото признайте, че всеки който е във властта, много или малко ще се изцапа от нея. Да, Сините не са без кусури, но бива ли да горим юргана заради бълхата?
Ако ЗЕЛЕНИТЕ спечелят, много ще се радвам и искрено им го пожелавам! Дано спечелят и влязат в парламента, България има нужда от честни, млади хора в политиката.

По отношение на другите анонимни, просто не смятам, че заслужава да си хабя думите. Каквото имах го казах на една личност, която не се срамува да излезе с името си и достойно да защити позицията си.
Към Боян;
Искам само да добавя, че нито РЗС, нито Лидер, нито Напред,нито АТАКА са десни партии. А ГЕРБ е положителна само с това, че е припозната от Европейската Партия.
Иначе Бойко Борисов не е за вярване. Не може един човек, който още не се е отказал публично от членството си в БКП, да заслужи доверието ми. Но при положение, че не само той съставя ГЕРБ, която ще има за коректив Европейската Партия, ме кара да мосля, че това е по-малкото зло, което може да се случи на България, ако те управляват със сините в коалиция. Тогава и ББ ще се съобразява с някои правила на демокрацията, но ще видим. Времето ще покаже...
Политическата ситуация в България е такава, че на тоя етап няма партия, която да заслужи доверието на хората, за да управлява сама. Затова, за да се свали Доган и БКП от властта, трябва да се направят много компромиси. И за да завърша, грижата ми не е за крехките и неопитни ЗЕЛЕНИ, а за България където растат и моите деца и където и аз искам да се върна.

Ivan Hristov каза...

И в добавка на горния ми коментар, който иска нека прочете публикацията на тази страница:
http://www.politichesko.info/3215/Advokat-na-Diavola-li-e-Ivan-Kostov-ili-platen-manipulator-e-Paula-Lait?.html

Анонимен каза...

здравейте гн. Христов,
аз не съм толкова млад и прекалено добре си спомням сините в началото и техните идеи... разликата между сините тогава и зелените днес е в принципите и деиствията.. няма да коментирам сините щото ми е писнало вече, червените и те са сътщите като сините.. и ДА под общ знаменател ги слагам защото единственото което ги различава един от друг това е цвета в който се обличат и това според тях ги прави светци, още една причина поради която стоят в един кюп е че за всичките тези години нито един от тях не съм видял да направи нещо стоиностно за държавата а с вдигането на летвата за депозита прекалено добре показаха на каде гледат .. и не е коато 2-ма се карат трети печели, а се надявам: когато 2-ма се карат (червните и сините) някои друг да им нарита канчетата щот те от друго не разбират.

Иван Христов каза...

Уважаеми анонимен, да казвате, че не сте видял нито един да направи нищо стойностно за България ми прилича на онзи виц, където шопа виждайки за първи път жираф в зоологическата градина възкликнал: "Е те такова животно нема!"
Останете със здраве!

Адвентната българска мреж@Блог класация