21 юни 2009

Още малко за "ЗЕЛЕНИТЕ"

Чак сега попаднах на една статия на Светла Енчева от 5 май т.г. в нейния блог, наречен " Неуютен блог".
Тази статия привлече вниманието ми с дълбокия и точен анализ, който авторката прави, по отношение на партия "ЗЕЛЕНИТЕ", във връзка с изборите за европейски парламент. Статията, която е предизвикала много коментари, ми е убягнала от вниманието по простата причина, че нямам достатъчно свободно време, за да се ровя в нета. Но виждам, че и сега тя не е загубила актуалността си, преди парламентарните избори. По тази причина си позволих, без да поискам съгласието на авторката, да я кача и в моя блог. Така ще могат да я прочетат още хора, които като мен са я пропуснали първия път. Статията е озаглавена "Защо няма да подкрепя Зелените и Бого за изборите за европейски парламент".
Още по-голямо достойнство и уважение заслужава статията, защото прогнозата на авторката за неуспеха на ЗЕЛЕНИТЕ се потвърди, което ще излезе вярно и за предстоящите избори. Само дето ще се отклонят полезни гласове, както и аз го посочих в предишния си пост. Може би егото за политическа изява на някои хора от ръководството на ЗЕЛЕНИТЕ, ще доведе до поредното разочарование на младите, умни и симпатични привърженици на тази политическа формация, която наистина имаше по-голяма тежест като движение, отколкото като партия. Защото така тя наистина по нищо няма да се различава от останалите партии. Но най-добре ще бъде сами да прочетете тази интересна статия.


6 коментара:

Владимир Кабрански каза...

Чел съм статията още при публикуването и и съм съгласен,че това е един от най-добрите и безпристрастни анализи. За съжаление и тези четири години бяха пропиляни от обществото. Политическите партии са такива, каквито ги направим ние.

Иван Христов каза...

Напълно съм съгласен с теб Владо.
Поздрави!

september-silvia каза...

Ами кво да кажа,напълно са безлични"зелените",напълно и световно неизвестни...аз ще гласувам за тези за които си заслужава!5 юли наближава!

Иван Христов каза...

Благодаря за коментара Силви! Да, гласуването е въпрос на гражданска позиция и всеки има право да гласува за този който му харесва.
Бъди здрава!

Радо каза...

Виждам възторга Ви от това, че се сбъднало предсказанието и ЗЕЛЕНИТЕ и на тези избори няма да бъдат мощна конкуренция на другите партии. С много неща не съм съгласен и тук ще напиша само едно от тях:
"Синята коалиция единствено може да направи нещо добро за България."

Сините бяха единствените, които бутат страната напред. Бяха. Способността им да го правят и занапред от близо 10 г. насам трайно намалява.

Вие сега искате да запречите новото, за да подиша още малко старото. Можете да забавите процеса, но не и да го спрете.

Ами така изглежда раждането на една нормална нова партия - с малко капацитет и с много недоверие.

Пиша Ви не за друго, ами за да можете след година да се върнете към тази тема и да видите за какво е ставало въпрос.

Иван Христов каза...

Радо, благодаря за коментара! Не! не съм във възторг, нито злорадствам, затова, че "ЗЕЛЕНИТЕ" отново няма да са конкуренция на другите партии. Те трябва да имат свой облик различен от останалите. Ако сте прочел моята предишна публикация, не тази на Светла Енчева, сте разбрал моето становище.
Не зная на колко години сте и дали си спомняте зимата на 1996 година, когато чакахме от 4 часа сутринта през зимата за хляб и мляко и пазарувахме с купони, а рафтовете бяха празни. Също дали си спомняте заплатите от 6 долара?
Това беше виденовата зима, а лукановата, когато беше наложен мораториум на външния дълг и България изпадна в изолация? Може би затова така мислите за сините. Но наред с многото грешки на СДС и в частност на Иван Костов излязохме два пъти от криза именно благодарение на дясно управление. Иван Костов допринесе за загубата на доверие от страна на хората към сините, но направи най-много за България в икономически и международен план. Той направи колосални грешки, на които се дължат и последните 8 години управление на страната. Но само при управлението на ОДС България постигна нещо. Ако "ЗЕЛЕНИТЕ" имаха някакъв управленчески стремеж, щяха да бъдат оценени. Но в този случай, само заради едната идея мисля, че е много наивно да оставим отново комунистите да безчинстват.
Затова сега надеждата ми е, че само СК може да спре Доган и Комунистите. Те дължат този реванш на България. Иначе "ЗЕЛЕНИТЕ" са ми най симпатичната партия, но както и сам посочваш нямат все още никаква политическа амбиция, е как тогава да получат необходимата подкрепа? Моето мнение е, че "ЗЕЛЕНИТЕ" могат да се разраснат и да се оформят като партия само при дясно управление. Иначе сега в този момент е наивно да бъдем идеалисти. Ако се погледне на всички Европейски "зелени", ще се види, че те просто нямат управленческа функция, а са опозиция на управлението, защото неминуемо тези, които са на власт, допускат нарушения. Сега, обаче при положение, че сините са много слаби е излишен лукс да бъда идеалист. Трябва, според мен, да свалим тройната коалиция от управлението и тогава да си позволим лукса да критикуваме сините. Бих се присъединил към "ЗЕЛЕНИТЕ", но на тоя етап мисля, че е по-разумно първо да премахнем престъпното управление на БКП и Доган. Аз не виждам, защо трябва да се настройват един срещу друг естествени съюзници като "ЗЕЛЕНИТЕ" и сините.Единствено в тези партии няма издигнати кандидати бивши сътрудници на ДС.
Може би сте обидени, че СК предложи прага от 50х.лв, но мисля, че това не беше направено специално, за да се спрат "ЗЕЛЕНИТЕ".

Адвентната българска мреж@Блог класация