19 април 2010

Бременност и затвор?

Преди няколко дни по новините на испанската телевизия съобщиха любопитната, за мен, новина -  работодател ще лежи в затвора. Причината е, че предложил на своя работничка да направи аборт, за да я остави на работа и да й поднови временния договор с постоянен.  Работничката, която е от латиноамерикански произход, не се съгласила и потърсила помощ от профсъюза. Въпроса достигнал до магистратите, които осъдили работодателя на 6 месеца затвор и 5000 евро обезщетение, за причинени нематериални щети. Отделно бременната жена била възстановена на работа с постоянен трудов договор. Толкова невероятно ми звучи тази история, че неволно направих сравнение с бедната ни България.

 Е, как  ще ги стигнем?... Питам и отговор не искам, както има една дума.

Това ми напомня оня стар виц за Тато, който обяснявал на  Асанчо, но той така и не проумявал. И накрая, за да  онагледи "Априлската линия", задоволявайки любознателността на ваксаджийчето пред Държавния съвет, му показал през прозореца паркиралата долу "Чайка" и казал: " Асанчо, когато твоята кола бъде паркирана до моята - тогава ще настъпи комунизма."  Асанчо пък от своя страна, като слязъл и си заел мястото зад  сандъчето,  дал своето обяснение на Османчо: "Когато ваксаджийското сандъче на Тодор Живков застане тук между нашите  - тогава ще настъпи комунизма в България."

В този ред на мисли неволно сравнявам сумите, които определя като гаранция  българския съд за наши доказани престъпници - олигарси,  равни на джобните им пари, с гаранциите които определя испанския съд.  Наскоро испанското правосъдие определи гаранция от 3 милиона евро на президента на Майорка, уличен в престъпна дейност.
 Тези неща могат да ни превърнат, нас българите, в часовници, които само да си цъкаме без да казваме, или да направим нещо...

 Ха наздраве!...


4 коментара:

Hristo каза...

Случайно попаднах на Вашия блог и се заинтригувах от цитатите, които сте споделили от Библията, понеже изповядвам същото верую и в последствие останах приятно изненадан от споделените разсъждения. На нас, живеещите в Бедностан ни е още по-тъжна картинката, но за всичко сме си виновни само ние. Поздрави и успехи.

Иван Христов каза...

Христо, благодаря за коментара!
По отношение на Библията много хора я отхвърлят понякога с думите: " Не съм я чел, но не е вярно какво пише в нея." Или с думите:"Религията е опиум за народите."
Второто е напълно вярно, защото и комунистическата идея беше опиум и си беше своего рода вид религия.
Но всеки както го разбира. Зная само, че колкото човек повече знае, толкова повече се убеждава, че не сме плод на еволюция. По този повод един мъдрец е казал: "атеисти могат да бъдат само невежите."
Но Твореца ни е създал и ни е дал свободна воля; кой както иска - така да живее. Ако погледнем и се сравним с другите народи, ще видим, че много от бедите в България се случват, защото ни управляват атеисти, за които няма регулатор, не се боят ни от Бог, ни от дявол. Така съвестта на политика се определя само от парите. А народ без религия - не е народ!
Бъди здрав!

Парфюми каза...

Естествено че трябва затвор за този работодател ...
Дано властите там си свършат работата

Иван Христов каза...

@Парфюми, Благодаря за коментара!
Да, тук е наистина така, както съм го написал. Смятам, че правосъдието не е кривосъдие, както в БГ. Но то е защото не са минали през месомелачката на социализЪма.:)
Поздрави!