29 април 2010

"Sant Jordi" в Каталуния

"Sant Jordi" или в превод "Свети Георги" е празник, който наподобява нашия "Гергьовден", но за разлика от нас, тук не колят агнета. А у нас "Гергьовден" се празнува най-добре и се смята за най-голям празник от нашите български цигани, които на този ден задължително колят агне. Може да нямат пари за друго, но за Свeти Георги винаги намират, защото на този ден се яде и пие на корем.  Е,  накрая може и да се сбият, но  това си влиза в програмата :).
Тук,  на този ден се празнува по-различно - мъжете подаряват червени рози на жените, а те от своя страна подаряват книги на мъжете. / кой от каквото се нуждае:)) / В случая испанския "Свети Георги" съвпада със световния ден на книгата. Помествам няколко интересни фотоса с кратък коментар към тях, заснети в каталунското селце Caldes de Montbui.


 

Деца от местното училище в час по рисуване

                                                     Ето част от кадъра в близък план
                                                              


                 
                                            На  разходка в празничния ден
  


Щандовете с книги

Една посетителка заинтригувана от заглавията

Няма да  липсва интервюто за местната телевизия
Емблематична апликация, от ръждива тел на фона на ръждива ламарина, изобразяваща сърцето на Каталуния. Вътре в което се вижда надпис "Catalunya" изписан с цветовете на каталунското знаме, които стичайки се  надолу  образуват  флага на гордата испанска нация.
Една интересна пластика...

Ето още една
"Пенсионерския кът" с част от неговите членове улисани в игра на картиЧаст от красиво оформения парк
Малко езерце допълва красивия пейзаж
С този красив кадър приключвам моята кратка разходка.3 коментара:

Анонимен каза...

демек българите празнували по цигански ,а пък културните каталани с книги и цветя!
Знаете ли че именно каталунските наемници са ограбили именно Света гора и са откраднали мощите на Св.Георги?
И голямата храброст е спестена естествено от Мунтанер ,който е описал пиратските подвизи на рожер дьо фльор ли там какъв беше!
Що за нихилизъм е това ?

Иван Христов каза...

Aнонимен, или как да те нарека, избягвам да отговарям на анонимни коментари или ги трия директно, но на теб ще отговоря, защото се заяждаш.
Тук не става на въпрос за това, че българите празнуват по цигански, а за това, че не могат винаги да си позволят да колят агне за Гергьовден, докато циганите го правят, пък след това могат и да гладуват, което е характерна черта на етноса. Те живеят днес и не мислят за утре, като нас. И не е никък лошо да се поучим от тях как да си празнуваме празниците.

А доколкото за каталунците - само направих сравнение, тъй като празнуват, но по-различно от нас.

Доколкото кой какво е ограбил тук не става на въпрос за това. Пък и информацията, която поднасяш подлежи на доказване.

И накрая мога да ти кажа, че нямам някакви сериозни основания да се гордея, че съм българин, особено след такъв коментар като твоя.
Бъди здрав!

deni4ero каза...

Оooo ... колко мило! И колко хубаво би било и в България празниците да се празнуват така ... (не казвам как, от поста Ви се вижда :) )
Поздрави!