28 септември 2010

Плаца Испания - една магия

Много е казано, написано и публикувано за Барселона - един от най-красивите европейски градове. Но каквото и да се каже за този световен град, като че ли няма да е достатъчно. В Барселона има един красив и величествен площад, който с магията си грабва и пленява завинаги. Това е площада наречен на името на Испания - "placa d'Espanyа". В далечината се вижда "Тибидабо" - един увеселителен парк, за който вече съм писал. До него се забелязва и телевизионния ретланслатор за цяла Каталуния. От там се излъчват повече от 50 цифрови телевизионни програми. Няма кабелна, а от пролетта на 2010 и аналогова телевизия. Защо ли?!... Дали да не ги научим да си оплетат паяжини от жици като в България?!...


На този площад се намира АРТ музея на Каталуния, от терасата на който е направена тази снимка. В подножието на музея е намерил своето място и един фантастичен фонтан, който през летните дни, привечер, започва фееричната си програма под звуците на музика от световните класици. Надолу, по продължението на широката улица допълнителни малки фонтани образуват своеобразен шпалир. На това място туристи от цял свят се разхождат изчаквайки началото, което започва с музика и преливащи разноцветия. Причудливите форми на фонтана и красивите звуци омайват и те карат да настръхнеш! Посетителят е пленен и поставен под властта на магията сътворена от човешкия гений! Зрителят неусетно се пренася в един вълшебен свят, какъвто има само в приказките!...Поглед от обратната страна. Зад фонтана се вижда АРТ-музея на Каталуния.

В небето се издигат високите пламтящи езици.
Тук само можем да замълчим, запленени от красотата създадена от човешкия гений.

Композиция от причудливите фигури на този магически фонтан

 След неповторимото преживяване, което е преминало като един миг, едночасовата програма завършва с химна на Барселона в изпълнение на Фреди Меркюри и Монтсерат Кабайе. Финала е придружен от бурните овации на многобройните туристи, дошли специално за неповторимата атракция!


И накрая още веднъж бих казал, че каквото и да се напише - няма да е достатъчно! Всичко това, което разказах само с няколко думи, трябва да се види, да се усети и да се преживее!...

5 коментара:

Силвия Тенчева каза...

много,много красива е Барселона:)

Иван Христов каза...

Силви, благодаря ти за коментара! Да, Барселона е красив и неповторим град! Аз съм истински късметлия, че попаднах тук!:-)

пепеляшка каза...

Видяла съм, усетила съм и съм го преживяла, но...го съприживях още веднъж с твоя разказ и снимки, благодаря за удоволствието!

Иван Христов каза...

@Пепеляшка, благодаря ти за коментара! Хубаво е, че все пак си посетила нещичко от това, което описвам, докато аз все още не съм посетил много красиви кътчета в БГ, за които ти пишеш. Но дано успея в близко време!
Поздрави!

Испания 2014 каза...

Испания е една прекрасна страна където й да отидеш.Определено си заслужава човек да се лиши от нещо за да събере пари да отиде на такава екскурзии или поне мен не ме беше яд. Това, че Бенидорм е разположен между Валенсия и Аликанте на Коста Бланка и е известен със своите златисти пясъчни плажове Леванте и Пониенте, бурният нощен живот, екзотичните палмови градини и грандиозни паркове и аквапаркове, с модерните си небостъргачи и горещи танцьорки на Фламенко.Общо взето има всичко от което човек се нуждае, за да прекара невероятно.
 Няма спор защо има толкова много туристи годишно там.