25 септември 2009

Кога ще ги стигнем?...

За четири години си бях ходил само веднъж за десетина дни и то през 2008 г. Честно казано бях отчаян, когато видях oкаяните улици на Габрово с безброй дупки и нито следа от улична маркировка. Да не говорим за мръсотията. Тогава ми се наложи да чакам за тролейбус близо час и когато се качих, обувките и панталона ми бяха побелели от праха, който вдигаха преминаващите превозни средства. Никъде не видях нещо, което да ме зарадва. Хората омърлушени, замислени, подтиснати... Нямаше или поне не видях завършена нова сграда.

Стана ми много болно!

Дълбоко се замислих кога и дали ще реша скоро да се върна в родината. Зная, че много българи, които не са успели да излязат "навън" по различни причини, често ни обвиняват задето не сме си останали в "кочинката" и да си "грухтим" заедно до края. Те  не знаят колко милиони, във валута, влизат в страната от такива като мен. Те  дори не подозират, колко са по-отговорни от тях за съдбата на България тези, които са "навън" и по време на избори  "не ходят за гъби", както много нашенци го правят с едничкото оправдание, че от тях нищо не зависи.

Но думата ми не е за това.

Това лято реших да изкарам ваканцията си в България и си отидох с автомобил, за да не завися от обществения транспорт. Имахме уговорка да се срещнем и с мои приятели от Полша. Разведох ги тук-там, понаправих някои снимки, част от които вече съм поместил в блога. Много приятно бях изненадан от промяната в Габрово - улиците чисти, асфалтирани. Маркировка навсякъде, светофарите обновени - с дигитални часовници. Много нови и завършени сгради. Явно част от европейските пари са свършили добра работа. Да се надяваме, че ще се случат още красиви  неща  в изстрадалата ни родина от тук нататък.
Един чужденец добива първите си впечатления именно от пътя, сградите, хигиената.

И така, развеждайки моите приятели посетихме "Етъра", "Соколски манастир", "Боженци", местност "Узана", където зная, че е поставен вимпела за указване на геометричния център на България. Бях обещал да покажа тази забележителна точка, която е само на 18 км от града. Но какво беше огорчението ми, когато в продължение на 20 - 30 мин. не можах да открия тази бронзова плоча с надписа, който указва че това е: "Геометричен център на Република България". Вандалите не са се посвенили да посегнат и на това парче метал, от парите на което, са купили не повече от каса бира и 50 кебапчета.
Да не говорим колко паметници видях без букви, тъй като са имали нещастието да бъдат направени от бронз.
А когато се влиза в Габрово от към Севлиево, е оформена много красива градинка в средата на кръстовището, където зееха дълбоки дупки. Оказа се, че още след първата нощ, когато били посадени, декоративните храсти са изкоренени и най-вероятно са намерили място в градината на някоя богаташка вила, естествено не в двора на някоя циганска къща.

Краде народа, не си играе! В това сме шампиони и няма кой да ни съперничи!

Не е възможно до всеки новопосаден храст да дежури полицай. Нито до всеки паметник, паметна плоча или вимпел.
Всички тези нещица ме карат да се замисля съвсем сериозно:
- Кога ще ги стигнем?... И дали въобще ще ги стигнем?...



Първата табела горе сочи към несъществуващия
вимпел "Географски център"





В ляво от тази чешма, трябва да се намира вимпела




Това е мястото, ако не ме лъже паметта,
където беше поставена бронзовата плоча





Търсих я и тук





След напразно търсене, моите спътници бяха привлечени
от сочните и дъхави малини, които растат
на това старопланинско плато






Една работливка толкова беше увлечена в своята работа,
че въобще не обърна внимание на моята интервенция







                                          В далечината една от многото красиви  вили "дишаше"
със синкав дим.


Тръгнах си от "Узана" огорчен, с надеждата, че община Габрово ще направи нещо по този въпрос. Може би е по-добре да се ориентират към камъка като материал, за изработка на следващия вимпел.





9 коментара:

Petya каза...

Здравей Иване!И аз често съм се замисляла над тези въпроси,но "дали ще ги стигнем?"-малко скептично съм настроена.И да стане ще отнеме десетилетия...Учудвала съм се на мисленето на европейците и начина на възпитание.Първо това трябва май да промени българина.

Иван Христов каза...

Благодаря, @PetyaL за коментара!
Да, наистина си права. Всеки народ и всеки човек трябва да премине през своята пустиня, както евреите на път към обетованата земя,когато са пътували цели 40 год., докато не умрял и последния роден в робство.
На българина е объркана ценностната система след толкова превратности в историята си.
Бъди здрава!

Ludmil Yatanski каза...

Иван,
Новопостроените сгради в Габрово, както и в София, както и много други в болшинството си не са построени от парите на Европа. За съжаление много от парите на Европа се връщат обратно там под формата на труд на Европейски фирми, както и чрез покупката на европейски стоки и т.н. За съжаление, много от еврофондовете са окрадени, както от български, така и от европейски крадци. Тези нови сгради, както и много други придобивки и нововъведения са построени и извършени от предприемчиви българи, които живеят и работят в родината си. Имат куража да посрещнат грозната действителност, която за съжаление е еднаква навсякъде, само дето е облечена в различна одежда, и да я преобръщат в място на извори :)
Аз се гордея с тези българи, които живеят в България! По-скоро ми е жал за Европа, която е забравила защо има всички тези блага и тази култура. Забравили са Христос и се отричат от корените си. България има невероятно бъдеще, защото повече хора се обръщат към Христос, а в Европа, за съжаление е точно обратното.
И знаците ще си останат на местата, и нови храсти ще се посадят, и циганите ще крадат все по-малко, защото това е резултатът от осмислянето на живота ни през вярата в Бога и смирението. А на други места ще се повтори това, което видяха нашите очи да се случва в резултат на безбожието.
Поздрав!
Людмил

Bla каза...

"Краде народа, не си играе! В това сме шампиони и няма кой да ни съперничи!"

+1

september-silvia каза...

Узана е емблематична за Габрово,снощи гледах габровския кмет как обясняваше за европийските фондове и как община Габрово не може да канидаства по програмата за "селските райони",поради причината първо ,че са слабо насебени и второ,че много се краде и куп други причини,налода просто не пази , а ромите са другата напаст,Европа си е цивилизация за разлика от нас...

Иван Христов каза...

Благодаря за коментарите!
Людмил, зная много добре, че новите сгради не са построени с европейски пари. Зная също и това, че са построени от предприемчиви българи, но не с честно спечелени пари, с малки изключения. При нашите закони не може да се забогатее с честен труд. Виж, наследниците на новобогаташите ще печелят вече честно. Както беше казал Рокфелер, отчет може да даде за всички спечелени милиони, само не и за първия. Докато за пътищата нещичко и от европейските пари са свършили работа преди да ги спрат.
А според Библията не трябва да чакаме да се случват по-добри неща, тъй като това са белезите на последното време. Европейския съюз няма да просъществува дълго.(вж.Данаил - съня на Навохудоносор)

Силви, напълно си права! Просто такава е действителността. Остава само да се надяваме, дано не се разминем някъде по трасето:))

valiouzana каза...

приятелю неси намерил вимпела на географски център понеже не си бил на правилното място.Той се намира до хотел географски център и стотици хора го посещават.Напиши на гугала географски център и ще го видиш.Така че преди да проверявате не пишете неверни неща.Жив и здрав другия път да се снимате там.

Ivan Hristov каза...

приятелю, аз търсих вимпела на точното място, където го видях скоро след монтажа му. Представляваше бронзова плоча, поставена хоризонтално на земята, на която имаше надпис, който указваше географската ширина и че това е центъра на България. Това място беше точно до чешмата, което съм показал на снимките. Явно сега е сменено и вимпела има съвсем друг вид, различен от предишния. Сегашния е много грозен. Също така, когато беше поставен оригиналния вимпел, хотел "Географски център" не съществуваше. Аз едва сега разбирам, че съществува такъв хотел.
Да, следващия път, когато бъда в България, непременно ще направя снимки на новия грозен вимпел. Не съм далеч от мисълта, че ако в Казанлък се построи хотел с име "Географски център"- ще има и още един вимпел, показващ географския център на България:))) Не зная от кое поколение сте, но имаше една песен за Самоков, изпълнявана от Т. Колев, в която се пееше : "Самокова градче център на просветата..." и т.н.
Благодаря все пак за информацията, но както е тръгнало,след 20 години, може би ще търсим географския център в Казанлък, дано не се сетят казанлъчани да наименуват някои от хотелите си с име " Географски център" :)))

Magia da Inês каза...

Olá amiga!
Passei para rever seu cantinho e as novidades...
Seu trabalho continua tudo de bom... como sempre lindo e criativo!
Espero você em:
magiadaines.blogspot.com
Beijinhos.
Itabira - Brasil

Адвентната българска мреж@Блог класация