06 май 2010

Умни светофари

Пътувайки из Каталуния видях интересен светофар в селцето Ordal. Какво му е интересното на този светофар? През цялото време той е включен на жълта мигаща светлина и има надпис, че ако не се спази ограничението на скоростта от 50км/h, се включва червения сигнал. Ако някой смелчага наруши и премине на червено, тогава се задейства камера, която заснема нарушителя и автоматично се подава информация за нарушението в пътна полиция. А глобите съвсем не са безобидни.
Така не се налага постоянен полицейски контрол и се влагат средства само за купуване и монтиране на съоръжението. Естествено отпадат средствата за заплата на полицейски служители, както и възможността за субективна намеса.

6 коментара:

Temenuzhka Petrova каза...

Впечатлена съм!А в нашето МВР не вярвам да не са наясно, че съществуват подобни технически средства, просто в България сме скъпи на триците и евтини на брашното.

silvia tencheva каза...

Ванка,първо честит празник със закъснение,относно светофара-нямам думи,скоро няма да ги стигнем испанците,колко умно направено!

Иван Христов каза...

Здравейте момичета!:)
Благодаря ви за коментарите! Нуше, права си на 100%. Напълно съм съгласен с теб.
Силви, благодаря за поздравленията! Приемам ги двойно и за Гергьов ден и за Деня на радиото 7 май. Знаеш ли, аз съвсем не съм безразличен към втория празник, тъй като радиото ми е слабост.

Ivan Hristov каза...

...както и вие двенките :)))

Ivan Hristov каза...

...честит двоен празник и на вас!!!:)

Temenuzhka Petrova каза...

Благодаряяя от сърце за поздравите!!!Честит двоен празник и на Вас, макар и със закъснение, моля да бъда извинена!:)

Адвентната българска мреж@Блог класация