31 май 2009

Благодаря ти, Испания!

На снимката горе се вижда едно съобщение изпратено ми от болницата Parc Tauli, където бях на лечение. Какво е специалното на това съобщение, че заслужи толкова много вниманието ми?
Ами нищо особено, след моето лечение и хирургическа интервенция, което не ми струваше нито цент, трябва да бъда под наблюдение в продължение на известно време. Беше ми определено да се явя на контролен преглед на 08.07.2009 г. в 11.20 часа.
Тъй като е настъпила някаква промяна, се е наложило да отложат прегледа ми с 25 мин. по-късно. Администрацията на болницата ми изпраща това уведомително писмо от 17 април 2009 г. и отделно ми се обадиха и по телефона. Ето и превода на писмото:

"Уважаеми господине,
По повод явяването Ви на контролен преглед в урологичен кабинет, Ви съобщаваме, че определеното Ви явяване на 08.07.2009г. в 11,20 часа е сменено за:
ден сряда 08. 07. 2009 год.
час 11.45
сграда Sta. Fe
кабинет 22 зала F
Ако не можете да се явите в уречения ден, ще Ви бъдем благодарни да ни съобщите това от 9 до 17 часа всеки работен ден на тел.937231010
Молим да ни извините за притеснението, което е възможно да сме Ви причинили с тази промяна."

По надолу следват указания какви документи да си нося, подписи и т.н.

Какъв коментар можем да направим в сравнение с медицинското обслужване в България?
За някакви си 25 минути, които е трябвало да почакам, ако се явя по-рано, "глупавите" испанци ми изпращат отделно писмо и ми се обаждат допълнително на мобилен телефон.
Тук искам да спомена, че до сега съм минал на още три контролни прегледа и то на специална апаратура свързана с използване на специални консумативи, които струват много пари. За всичко това, аз заплатих само с усмивки. Даже, когато исках да се отблагодаря поне с цветя и бонбони или бутилка питие, както обичайно го правим в България, не можах да го сторя, защото всеки път лекарския екип е различен и аз съм загубил представа за лекуващите ме специалисти. А за медицинските сестри и санитари просто нямам думи, като че ли всички бяха избрани на специален конкурс за усмихнати служители и учтиво поведение. Ако всичко това ми го бяха разказали, нямаше да го повярвам, но аз го преживях и видях с очите си.
Това често ме кара да се замислям: Нормално ли е да смятам за чудо нещо, което е нормално за една европейска държава? Кога ще доживеем в България такова чудо да бъде нормална практика?
Отговора ми е: Не зная.
Особено след това опасно и вредно за България управление от трима души, които са всякакви, но не и българи!
Такъв парадокс е невиждан и нечуван до сега. Ако някой знае или е видял нещо подобно по света, нека да ме опровергае, ще му бъда благодарен.
Ако не бях в чужбина при моя случай, сега нямаше да съм между живите. Заболяването ми беше много сериозно и благодарение на здравеопазването, което има в Испания - аз съм все още жив и здрав и продължавам да работя. А заплатата ми е една от малките за тази страна, но за да се разбере по-добре, ще направя следното сравнение . С моята месечна заплата, аз мога да купя 1 тон бензин или да си осигуря прехраната за 8 месеца. В България нито парите щяха да ми стигнат, нито клиничните пътеки щяха да са достатъчно "широки", за да мине моя случай. Благодаря ти, Испания! Ти със своя "загниващ" капитализъм и "скапано" здравеопазване ми подари нов живот! Поклон!!!

Това е изглед от гр. Sabadell,
където беше проведено моето лечение


Тази статия помествам по молба на един блогър, който в една своя публикация, моли българите, които живеят в чужбина да споделят впечатления от страната в която живеят. A своето мнение за бедата на България съм отразил в един мой пост, който може да се види тук.











18 коментара:

Анонимен каза...

Хубавото е, че вече сте по-добре! Желая Ви здраве, мир и благоденствие! А що се отнася до всичко останало в настоящата публикация от моя страна просто остава без коментар.

Иван Христов каза...

choleova, благодаря Ви за коментара! Да, за сега съм добре, да не чуе дявола:)
Но нали знаете, живота не се измерва с броя вдишвания, а с миговете в които ни е пресеквал дъха! Дано тези мигове са повече!

Анонимен каза...

:) - дано да са повече тези мигове, наистина за тях си заслужва човек да живее! :)

izibell каза...

Радостно е,че сте добре и нека още дълги години да се радвате на отлично здраве и да споменавате с добро тези ЛЕКАРИ.За другото без коментар.

Иван Христов каза...

izibell, благодаря за чудесния коментар:))
Желая и на Вас добро здраве и дълголетие!

Анонимен каза...

И аз ще кажа: Жив и здрав още дълги години! А на всички нас: Дай Боже да видя с очите си в нашата страна подобно отношение към хората!
Поздрав!*

september-silvia каза...

Испания е страна със силна социална икономика.Държавата мисли за хората си,а тук един живот няма да ни бъде достъчен за да дочакаме това обслужване и отношение.Много здраве и усмивки от мен Иване!

Иван Христов каза...

Благодаря за пожеланията! Много хубаво се усмихваш Силвия!!!
Бъди здрава!

ekaterina vitkova каза...

Да, разбира се, че така трябва да бъде. Българското здравеопазване подлага българите на геноцид. И това няма връзка с народността на "тримата". Единият даже има испанска връзка, но и това не помага...

Иван Христов каза...

Аз мисля, че има връзка, ако са българи, ще милеят поне малко за България. Иначе - благодаря за коментара!!!
Бъдете здрава!

Ангел Грънчаров каза...

Позволих си без да питам автора да препубликувам това писмо в моя текстови блог, понеже моя милост е оня блогър, който помоли нашите сънародници, пръснати по целия свят, да пишат ако пожелаят за това как живеят там, и как оттам, където живеят, им изглеждат нашите тукашни проблеми и неразбории. Молбата ми си остава открита.

Анонимен каза...

Absolyutno vyarno.Az sam v podobna situaciya v Norvegiya.Osven absolyutno bezplatnoto(koeto shte nadhvarli 100 000Evro)plashtat mi se na men i na saprugata mi koyato me predrujava,taksito ot domat mi do letishteto samoletnite bileti i taksito ot letishteto do bolnicata i obrano.na saprugata mi poemat razhoda za kvartira i hrana za perioda na moyate prebivavaniya v bolnicata.Otdelno ne mnogo,no i plashtat za tova che mi pomaga v kashti.Az poluchavam bolnichen na stoinost 100%ot zaplatata si za edna godina plyus pomosht ot zdravnata kasa.Ima i mnogo drugi pomoshti.Tova e v normalnite darjavi.Samo che nie za sajalenie vapreki che geogravski blizko do tyah sme na svetlinni godini otdalecheni.........

Chinaware каза...

Жив и здрав и все добри новини да се чуват. Късмет ли, съдба ли, но явно сте бил на точното място, в точното време.
За жалост, не всички биха имали подобен щанс. И затова наистина нещата е задължително да се променят , но защо ли така сме загубили надежда ..Явно не е въпрос на професионализъм,имаме чудесни специалисти. Здравна политика е.Или неумение да се менажира толкова деликатна и важна дейсност като болнично лечение...

Анонимен каза...

Радвам се, че има такива страни!
Възраста ми е такава, че едва ли ще дочокам такова облужване и внимание в България :-)

Иван Христов каза...

Chinaware, всичко е Божа работа! Благодаря, че на моята възраст се оказах тук и на това място. Да. мисля, че имате право, всичко е държавна политика. Благодаря за коментара!
Kanew, и моята възраст не е малка, всичко зависи от това дали българина ще узрее, за да си избере подходящите управници. Но както гледам по изборите за евро парламент - не вярвам! Което е много жалко!
Благодаря и на Вас за коментара!
А за вашата съпруга съжалявам, че ви е сполетяла тази беда, и поздравления за добре възпитаните деца!
Бъдете здрави!

Анонимен каза...

Здравейте Г-н Христов,
Вашият разказ за каква болница се отнася - държавна или частна?Питам Ви, защото има интерес от Испанскто министерство на здравеопазването към 50 лекари специалисти от България.Аз съм лекар и бих предпочел пред униженията, които доста често се налага да понасям от пациенти и работодатели в България, да отида и да работя в Испания.Моля да ме извините , че отправям въпроса си като анонимен потребител, но нямам регистриран профил.

Иван Христов каза...

Здравейте "анонимен", ако наистина имате някакви намерения, ми се обадете на имейла. Аз м.август ще си бъда в България и можем да се срещнем и разговаряме по-подробно. Имам възможност да ви помогна и ще се опитам да го направя.
Поздрави!

Анонимен каза...

Бъдете жив, здрав и щастлив!

Адвентната българска мреж@Блог класация