17 януари 2010

Auriculotherapy - Аурикулотерапия

В публикация под заглавие  "Medicina  Tradicional xina:L'auriculoterapia" /Традиционна китайска медицина: ушна терапия/ на испанското списание L'ALZINA, бр.110/16.12.2009г. прочетох за интересна терапия неизвестна ми до сега.
 Или както е наречена - Аурикулотерапия. Ето по-надолу превода на цялата  публикация:

 Аурикулотерапията е терапия от традиционната китайска медицина наподобяваща на акупунктурата. Тя се прилага от много векове, а на Запад  особено разпространение е получила през последните години.
Тази терапия може да излекува ефективно редица заболявания като главоболие, лумбаго, болки ниско в гърба, безсъние, загуба на апетит, смущения в храносмилателната  система, проблеми с черния дроб, импотентност и др. Това става  чрез стимулиране на определени точки на ухото с микромасажи.Тези микромасажи и стимулация се извършват по три различни начина; натиск с възглавничката на пръста на ръката, натиск с пъпка и натиск с върха на нокътя. Дори има специални eлектронни стимулатори използвани в Аурикулотерапията. Също така се използват  различни семена  и метални перли. Но във всеки случай, налягането трябва постепенно да се повишава.
Областите на ухото, използвани в тази терапия, са най-податливи за получаване сетивни усещания като топлина, светлина, звук и електромагнитно налягане  стимулиращо реакциите на някои органи в човешкото тяло.


         Връзката на ухото с органите на тялото.

На илюстрацията  са показани 35 точки на ухото, за контакт и стимулация на отделни части на тялото. Ако упражним въздействие, например, в зоната, свързана със сърцето може да се помогне  за  лечението на сърдечно-съдови заболявания. Което има връзка  със света на емоциите и може ефективно да се използва в случаи на безсъние, кошмари, амнезия, психични разстройства, ...
Ако окажем интервенция в областта, свързана с далака, се улеснява храносмилането и се подобрява кръвоснабдяването на мускулите. Което от своя страна  спомага за лечението на гастрит и язва на стомаха.
Масажа в точката свързана с областта на белите дробове,  подобрява кръвообращението, дава допълнителна енергия, премахва паренето при уриниране и улеснява самото уриниране.
Този масаж помага и за  подобряване дейността на дихателната системата при патологични случаи, като например белодробна туберкулоза, астма и отоци. Подобрява  функцията на тънките черва. Стимулиране на тази точка е ефективно при лечение на диария,  влошена функция на стомашно-чревния тракт  и  туберкулоза.
Тази точка е свързана с  буферите задържащи течност (урина) и масажа на ухото в това място спомага за лечение на цистит, остър или хроничен пиелонефрит,  нефрит, простатит, напикаване, и често задръжане на уринa.


Най-голямо постижение на  Аурикулотерапията.


Най-голямото постижение на Аурикулотерапията е може би лекуването на гинекологичните проблеми като дисменорея (болезнена менструация), на стерилитет, аменорея (спиране  или прекалено продължителна менструация).
Сред най-популярните приложения на тази терапия са: спиране на тютюнопушенето и регулиране на храненето.  Aурикулотерапията е успешна при лечението на: алкохолизъм,  алергии, безпокойство, умора, ишиас, повръщане, диария, главоболие,  запек, хемороиди, безсъние, менопауза, гадене,  ревматизъм  и др.


Противопоказания:


Аурикулотерапията да се прилага  внимателно при бременни жени, тъй като неправилното прилагане може да предизвика спонтанен аборт или преждевременно раждане.
В случаи на възпаление на ухото, е забранена терапията, за да не се  разпространи  възпалението.
Преди започване на Auriculotherapy, трябва винаги да се съобразяваме с  кожата на пациента, тъй като тя е различна лятото и зимата и е специфична за всеки човек.
По време на терапията да се внимава да не се увреди кожата на ухото.
За повече информация,  се обадете в центъра за физиотерапия.

Susanna Garriga Artigas
Centre de Fisioterapia Palau
Fisioterapeuta i Terapeuta en
Medicina Tradicional Xinessa

5 коментара:

Zvetanka Shahanska каза...

Интересно наистина. Но не се учудвам , ухото е много чувствително, навремето са лекували някои болести с дърпане на ушите. А и сега масаж на ушната мида е много полезно. Лека вечер и усмивки :))

Иван Христов каза...

Цветанка, Благодаря за коментара! Да, по чуден начин сме създадени! Зная, че и сега в БГ с дърпане на уши се лекуват болни сливици. Но никога не съм предпоагал, че на ухото има точки, които са свързани с вътрешните органи на тялото и може да им се въздейства. Зная, че на ходилото има такива точки, в очите чрез ирисовата диагностика може да се открият много заболявания, но за ухото беше една изненада за мен.
Бъди здрава!

Unknown каза...

Hi,

Your site is one of my favorites seen around blog explosion. Keep up the good work. I enjoy reading your blog. It is great to find someone who can find the fun things in life! I wish you all the best in all years. I look forward to developing a friendship and networking with you.
Take a look at my websites AriesTrade Network in Europe.

With Regards,
Karoly Domonyi
http://www.AriesTrade.com/
http://domonyi.blogspot.com/

Ivan Hristov каза...

Hi,
Domonyi Károly, Thank you for your comments! Yes, your Sai is very nice and loving.
Greeting!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Адвентната българска мреж@Блог класация