22 май 2010

Хуманно ли е да убиеш куче?

Не зная как да започна, все още съм объркан. Просто ще пиша така, както ми идва отвътре.


Бях принуден от обстоятелствата да участвам в убийството на едно невинно същество и това невинно същество е кучето  BRONKA /в превод означава караница,  разправия/. Често испанците дават женски имена на мъжките кучета, както е в случая.   По-рано имаше едно мъниче на име  LUNA.  Аз си  обяснявам  този факт с фамилиарното отношение, което понякога хората проявяват към свои близки приятели, било то хора или животни, както например в България казваме на Иван - Ванка,  на Павел - Павка  и т.н. Това в същност не е толкова важно в случая. 

Бронка беше  добро и умно куче. По паспорт го водят, че е Ротвайлер, но според мен не беше съвсем чиста порода, но и това също няма никакво значение.  Тук става дума за това, дали е хуманно да убиеш едно невинно животно, само защото някой  се  оплаква, че  то се разхожда  свободно - без придружител. Бронка беше едър, с внушителни размери. Изпълняваше много команди, беше  интелигентен, само дето не можеше да говори. Разбираше всичко, което се иска от него. Често шефовете го пускаха  да се разхожда на свобода, за която свобода то заплати с живота си. От съвета  нареждат: или да се плати гаранция за кучето 180 000 евро и  да  не излиза свободно на улицата, или да бъде убито. Съответното    решение  е - Бронка да бъде убит!
Тъй като аз бях дежурен  в този ден, на мен се падна  неприятното задължение да съпроводя бедното животно до ветеринарната лечебница, където трябваше да се изпълни присъдата - хуманно, по  човешки! 

Не съм предполагал, че ще ми подейства така силно този случай и ще го  изживея толкова тежко.  Признавам -  след това малко си поплаках.  От пет години  познавам това умно същество.  Полагал  съм грижи за него.  Хранил  съм го и  съм го разхождал.  Играли сме си като най-добри приятели. Много харесваше да играе с топка.  Сега двора опустя без моя верен Бронка!

 В деня на неговата смърт - 20 май 2010 г. направих няколко снимки без да зная, че това  са последните му мигове - ей така, за всеки случай. Изведох го на разходка, поиграхме си и си поговорихме приятелски.  А когато пристигна колата, за да го откараме, беше достатъчно само веднъж да му  кажaт  и той се качи,  без да подозира  какво го чака.  Беше доверчив и вярваше на  хората. Толкова вярваше!...

Медиците ми предложиха да остана да гледам края му, но аз не намерих сили. Излязох и си тръгнах, но в гърлото ми заседна като буца  гадното чувство, че съм безпомощен да направя каквото и да е за спасението му.  А   беше  само на 10 години.   Мисля, че нямаше проблем да изживее дните си кротко и спокойно.
Но... не би!

Бронка, мили приятелю,  прости ми ако някога съм те обидил или наранил!
Ти беше винаги добър с мен,  а  може би  аз  не толкова към теб!
Надявам се  душата ти да намери покой  в един по-добър и по-справедлив свят!
Обичам те,  миличък!  Почивай в мир!                                                                                                                                                                                                              Каква горда осанка!!!
                                            Обичаше децата, не гонеше котките. 
Владееше си инстинктите. Когато съм доближавал 
с наежено коте до него и му кажа да не го напада, той 
извръщаше глава и не го поглеждаше,
за да не го изплаши. Бронка никога и никого
не   ухапа през краткия си живот.         Защо  ме убивате? На кого преча? Какво лошо съм направил?
Това са все въпроси,  на които  той никога няма да получи отговор.


Присъда - ВИНОВЕН! 
Спокойно  приятелю, ти все пак  си късметлия. 
На други места режат краката на твоите себеподобни.24 коментара:

Plamena Markova-Koleva каза...

Много обичам кучетата.

Но на два пъти в София съм била обграждана от глутници от по 8-9 кучета и досега се чудя как все се измъквах, като на сън, без да ме ухапят.

Обичам кучетата, но категорично не ги искам по улиците. Страх ме е.

Обаче ми стана много мъчно за Бронка и това, което си преживял ти...

frog and roll каза...

Много е тъжно, не ми се говори повече.

momenti-momenti каза...

Без думи... :(

Ivan Hristov каза...

Благодаря за коментарите, момичета!
Плам, и аз съм изпадал в подобни ситуации като теб, ограден от глутница кучета в покрайнините на Габрово. Даже като малък съм хапан и имам белези, като голям също съм хапан. Тогава се наложи да ми слагат инжекции против бяс. И това, че човек, който не се плаши, не го хапят - не е вярно. Когато ме ухапа последния път, въобще не се страхувах и изведнъж ми налетя. Но знаеш ли, кучетата са като хората, има лоши има и добри. Не бива заради едните да осъждаме всички. Бронката определено беше от добрите:-(

Анонимен каза...

Ехх имах честта да се запозная и да играя с това куче беше страхотен Бронка, мъчно ми е много за това което му се е случило и не съм разбрала, едва тази сутрин научих и останах без думи.... R.I.P вече няма да го виждам когато ходя там няма да ми се радва и да чака да се доближа за да ме целуне...

Пламен Бочев каза...

Убийството е убийство.
Преди се питах защо се храня с месо.
Знаеш какви гигантски кланици са построили човеците, за да ядем салам. Хуманоидите убиват и хора. Убийците са герои в историко-културологичните измерения.
Флората също е жив живот.
Да идва 2012-та, та да може Бог да си ревизира грешките. Цялата Му божествена система е построена върху възможността да се убива. За храна, та до удоволствие. Ама в някаква "заповед" бил написал "не убивай". Ще му писне и на Него от тази игра, убеден съм.

Иван Христов каза...

Кейт, благодаря за коментара!
Тъжна история, през деня минавам десетки пъти покрай мястото на Бронка и няма да ти обяснявам как се чувствам. Очаквам всеки момент да се покаже и да ми се усмихне:(. Между вас наистина съществуваше истинско приятелство. Ти беше от малцината, които искрено го обичаха.

Иван Христов каза...

Пламка, благодаря за коментара!
В общи линии съм съгласен с теб, но въпроса, който поставяш е дискусионен. Тук има намеса рогатия, който също има не малка мощ, което му позволява да прави поразии.
Ако Твореца не ги допусне да се случват, ще доведе до обвинение в авторитаризъм, което Той не желае. Много често ние се учим не от просвещение или убеждение, а по принуждение. И аз съм се питал, дали няма нещо сбъркано в Божествения план. Но може би не ни е дадено все още да разберем.

А през 2012 няма да се случи нищо, за съжаление, защото е писано, че Той ще дойде като крадец в незнаен час, без да го разбере никой, затова всеки трябва да е готов за срещата.

Пламен Бочев каза...

Знам, Иване, не говорех "буквално", по-скоро емоционална реакция на това, което си споделил...

Ivan Hristov каза...

Пламка, благодаря за проявената гражданска позиция! Да, съвсем естествено е човек с лирична и нежна душа да реагира емоционално, за което ти благодаря още веднъж!
Бъди здрав!

ekaterina vitkova каза...

Никога не съм чувала за такава голяма гаранция за животно? Откъде произлиза тя, да не би да има някаква грешка?! И какво всъщност би се променило, ако се плати? Прилича ми по-скоро на глоба. Но и за глоба е голяма...

Ирония Идиотова каза...

Охх...ужасно, ужасно..Аз съм стопанин на куче и само мога да си представя какво си преживял.."Приседна" ми част от деня след като те изчетох. В смисъл-сега ще си представям какво ли е изпитало кучето, когато...Съжалявам за милия Бронка..

Иван Христов каза...

Здравей, Кати
Не, няма грешка. Това е гаранцията ако кучето ухапе или нарани дете или възрастен, защото Бронка беше едър, внушителен, с голяма глава и ако си отвори устата, може да налапа цяла детска главичка. Хората се плашеха от него, когато го срещнат по улиците да се разхожда сам, а той беше съвсем безобиден и великодушен като всички гиганти. Шефовете бяха плащали на два-три пъти по 300 евро глоба за неговите разходки, но след писмени оплаквания, администрацията беше принудена да вземе мерки. Има случаи и тук да са хапани до смърт деца. А знаем, че човешкия живот няма ценови еквивалент, така че 180 000 евро не са много. Тези пари са за изплащане на нанесени евентуални щети и се връщат на внеслия гаранцията след естествената смърт на животното, ако не е настъпвал никакъв инцидент.
Ако стопаните на кучето не бяха взели мерки, тогава кучето щяха да го вземат принудително и отново да глобят собствениците. Ако аз имах тези пари бих ги дал, защото вярвах на Бронка. А за "приспиването" му беше платено 150 евро.

Иван Христов каза...

@Ирония Идиотова, благодаря за коментара! Да, животните са по-добри от хората и са по-предани, особено кучетата. Щом имаш такъв домашен любимец, със сигурност ти е известно това. За много неща можем да се учим от кучето. То ни се радва и се усмихва винаги, дори и когато не сме го нахранили, не само за да му дадем да си хапне нещо, а защото ни обича.
А ние отвръщаме ли със същото?!...

Анонимен каза...

Забелязал съм, че тия, които са особено милостиви и нежни с животните, са изключително жестоки, груби и несправедливи с хората... примери колкото щеш... любовта към кучетата се подхранва от съответната доза ненавист спрямо хората... така ми се струва, дано да греша... ама се съмнявам че съм съвсем прав, за жалост...

Нещата не винаги са такива, каквито ни изглеждат отвън, по повърхността, на пръв поглед... човек трябва да се пази да не се подведе и привидното да приеме за истинско...

Иван Христов каза...

@Анонимен, /като нямате име така ще се обърна към Вас/ по принцип не обичам да отговарям на анонимници, но Вашето мнение бих коментирал със собствените ви думи:
"Нещата не винаги са такива, каквито ни изглеждат отвън, по повърхността, на пръв поглед... човек трябва да се пази да не се подведе и привидното да приеме за истинско..."
Бъдете здрав!

Пламен Бочев каза...

Към Анонимен: Аз пък съм забелязал, че най-малоумните коментари са анонимните.

frog and roll каза...

Аз пък забелязах, че простотията не ходи по кучетата, а по хората. Само на простите хора може да им дойде наум да противопоставят любовта към животните на човеколюбието.

frog and roll каза...

П.П. Иване, не забелязах, че си включил модерирането. Изтрий тогава единия от предните ми 2 коментара от днес, за да няма повторение.

Ivan Hristov каза...

@frog'n'roll, Благодаря за коментарите, знаеш ли аз включих модерация за постове които са на повече от седмица, но може би няма смисъл от това. Ще я махна. Така се затруднява евентуална дискусия.

frog and roll каза...

Ами щом така или иначе получаваме мейли за всички нови мнения, модерацията е излишна, ако не сме нападнати от спамери или простаци. :)

Поздрави :)

каза...

Не са виновни кучетата за нищо , виновни са хората !!!! Защо не попиташ шефа си защо сте го пускали без каишка и намордник навън .Законът е написан за да се спазва !!!! Жалко за кучето , то е отнесло заради немарливостта на ЧОВЕК.Ако кучетата можеха сигурен съм че щяха сами да си слагат намордник при излизане , но хората сме тарикати.....

razmisal каза...

Радвам се, че има такава страна, където може да се оплачеш от ненормални кучкари, които си пускат 50 килограмовите кучета без намордник и без каишка, които ти казват 'ама то не хапе и т.н.' и след това кучето се убива !!! Забележете - отново българка ... кучкарка ... не я е грижа за околните които не искат кучета навред е започнала да си показва 'мурафетите' зад граница, но за радост без успех ! Научете се поне ако не правите добро на околните поне да не ги тормозите !

Пламен Бочев каза...

razmisal, не се ли срамуваш от написаното от теб?

Адвентната българска мреж@Блог класация