22 юни 2010

TIBIDABO - Барселона



                      Чисто предизвикателство е да се пише за Барселона и нейните забележителности.
Много е написано и публикувано за този фантастичен град, но не мога да остана равнодушен и аз. През изминалата неделя реших най-сетне да посетя тази забележителност на града и не съжалявам. Смея да кажа, че всеки който има възможност да посети Барселона не бива да пропусне възможността да види "ТIBIDABO", който се намира в северозападната част на града и представлява един увеселителен парк не само за деца. Тук могат да се забравят за известно време проблемите на ежедневието и да се отдаде човек на едно приключение, също като в приказка. За 25 евро може да се ползват увеселителните апарати неограничен брой пъти, в продължение на цял ден. В края на краищата възрастните сме само едни пораснали деца и няма нищо срамно и неудобно в това да се върнем в детството. "Тибидабо" е покрива на Барселона, оттук градът се вижда като на длан и остава само да протегнеш ръка и да го докоснеш. Увеселителния парк се вижда не само от всяко място на града, но и от съседните населени места. С предизвикателната си гледка те кани да го посетиш. Както вече съм писал, винаги ходя с моята незаменима фотокамера. Така и сега съм запечатал много красиви и атрактивни мигове, някои от които помествам тук с кратък коментар.




Това е църковния католически храм "Тemplo EXPIATORIO de Espana ", който извисява снага на най-високото място на града по-близо до Твореца.





По пътя към върха ми хареса тази къща, която реших да снимам. Снимката е с добра резолюция и могат да се видят подробно детайлите на скулптурната композиция на фасадата.






Ето още една къщичка по пътя нагоре. Интересното е, че обикновените керемиди са боядисани. В заден план се вижда телевизионната кула с многото параболични антени.












А това е площадката на 6 -то ниво, откъдето започва разглеждането на увеселителния и развлекателен комплекс. Тук е хотела, едно от многото заведения за хранене, а също и величествения църковен храм, който е внушителен по своите размери.







Хотел-ресторанта






Църковния храм










Изглед към града. Снимката е направена от терасата на храма.






Една от атракциите - еднорелсови открити кабинки "Muntanya russa", които обикалят във въздуха целия комплекс. От тези кабинки може да се види цялата чудесия на този парк.












Както се вижда не липсват въздушни атракции.





На тази въртележка най-голямата атракция бяха тези малки негърчета около 7-8 на брой, които шумно и с крясъци изживяваха своята радост. Неволно направих сравнение с техните малки сънародници от Африка. Как ли се забавляват те?... Ами българските деца?...




А това е част от ценоразписа на едно от многобройните капанчета, които предлагат освежителни питиета, закуски и кафе. Такива има на всяко ниво. Може да се направи сравнение с цените на нашите курорти и да се позамисли човек...






Накрая ще завърша с тази снимка на която се указани видовете атракции разположени на 6 нива по склона на възвишението. Тук поместих снимки на съвсем малка част от тях.
Накрая с мъничко тъга се разделям с тази малка страна на чудесата сравнима само с приказките на Андерсен!...



1 коментар:

Анонимен каза...

Thanks a bunch for sharing this with all of us you
really recognize what you're speaking approximately! Bookmarked. Please also consult with my web site =). We could have a link alternate agreement between us

Stop by my web-site - gites frankrijk

Адвентната българска мреж@Блог класация