25 април 2009

Петиция за българския език

В интернет пространството върви петиция в подкрепа на т.4 от чл.16 от Закона за народната просвета. В един блог, който можете да видите тук, има написана статия със заглавие: "Петиция за българския език ли?" . Авторът на статията, който много уважавам, не приема мотивите на петицията. Аз който живея зад граница, но не са ми чужди проблемите в българското образование, съм обезпокоен. Не зная, какво да мисля. Моля всеки, който може да ми даде светлина по въпроса да го направи! Може би като не живея в момента в България - ми убягва истината. Къде е истината? По долу цитирам част от съдържанието на петицията:

"Чл. 16, т. 4 от действащия сега Закон за народната просвета гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.
В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16 т. 4 се отменя.”

Цялата петиция можете да се види тук.





7 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Господин Христов, в момента в Народното събрание има внесен Законопроект, но той не е за изменение и допълнение на Закона за народната просвета, както пише във въпросната петиция, а за изцяло нов Закон. Нарича се "ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА". Има го на сайта на просветното министерство, който се интересува, може да го прочете и да види, че това, които е написано в петицията, там не присъства.

---- Параграф 2 в Законопроекта например гласи:

" § 2. Във военизираните средни училища от системата на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи този закон се прилага, доколкото
друго не е предвидено с актовете за създаването им и разпоредбите на специалните
закони, отнасящи се до устройството и дейността им."

Има ли нещо общо това с написаното в петицията, че Параграф 2 разпорежда: „В чл. 16 т. 4 се отменя.”? Няма, разбира се!

---- Във внесения в Народното събрание Законопроект изобщо няма понятие "държавни образователни изисквания". Там нещата са изградени на съвсем друг принцип.

---- След приемането на Законопроекта и превръщането му в закон, той ще отмени не отделни точки от сегашния Закон за народната прасвета, а целия Закон за народната просвета (Параграф 14).

Мисля, че това е достатъчно, за да се види несъстоятелността на въпросната петиция, а който не вярва и иска да се запознае лично със Законопроекта, ето адреса:

http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/left_menu/documentsproject/

Ivan Hristov каза...

Г-н Николов, благодаря за осветлението на този въпрос! Да, иначе страшно звучеше. Не е лошо да дадеш някаква по-голяма гласност на този въпрос, може би в "свежо". Има много хора които не знаят. Не мога да гадая, кой има полза от нарушаване на етническия мир в страната. Малко съм встрани от нещата, но ме боли. Мисля, че ти можеш да ме разбереш много добре.

Анонимен каза...

След като ми пратиха по скайп линк за петицията, се поразтърсих стабилно в нета. Не намерих абсолютно нищо, отговарящо на написаното в петицията. Иначе хората си подписват... Стадо.

Любомир Николов каза...

Подписах, поздрави! Любо

Христина Чопарова каза...

Не мога да разбера някои хора, които подписват всякакви петиции за запазване на книжовния български език, а в същото време продължават да си шльокат на латиница.
Освен всичко друго, ми се аргументират, че писането на латиница нямало общо /!!??/ с петицията ( тука вече гледам потресено)!

Адвентната българска мреж@Блог класация