14 октомври 2009

Географски център на България


В коментар на моя публикация "Кога ще ги стигнем?..." , един читател на блога казва следното, цитирам:
Blogger valiouzana каза...
приятелю неси намерил вимпела на географски център понеже не си бил на правилното място.Той се намира до хотел географски център и стотици хора го посещават.Напиши на гугала географски център и ще го видиш.Така че преди да проверявате не пишете неверни неща.Жив и здрав другия път да се снимате там.
12 Октомври, 2009 10:21 
Ето отговора който аз дадох и изпратих на електронния адрес на любезния читател на блога : Blogger
 
приятелю, аз търсих вимпела на точното място, където го видях скоро след монтажа му. Представляваше бронзова плоча, поставена хоризонтално на земята, на която имаше надпис, който указваше географската ширина и че това е центъра на България. Това място беше точно до чешмата, което съм показал на снимките. Явно сега е сменено и вимпела има съвсем друг вид, различен от предишния. Сегашния е много грозен. Също така, когато беше поставен оригиналния вимпел, хотел "Географски център" не съществуваше. Аз едва сега разбирам, че съществува такъв хотел. Да, следващия път, когато бъда в България, непременно ще направя снимки на новия грозен вимпел. Не съм далеч от мисълта, че ако в Казанлък се построи хотел с име "Географски център"- ще има и още един вимпел, показващ географския център на България:))) Не зная от кое поколение сте, но имаше една песен за Самоков, изпълнявана от Т. Колев, в която се пееше : "Самокова градче център на просветата..." и т.н. Благодаря все пак за информацията, но както е тръгнало,след 20 години, може би ще търсим географския център в Казанлък, дано не се сетят казанлъчани да наименуват някои от хотелите си с име " Географски център" :)))
Отворих гугъла и вижте какви снимки за географския център на България открих там.


Тази фотография е от 27.06.2006 г. 




 А тази е от 16.07.2007 г. 


След критични коментари, че са обърнати цветовете на националния трикольор на първата снимка, виждаме, че на втората е пребоядисана фигурата, която се приема за вимпел оказващ географския център на страната. Все ми е на ума, че тази неиздържана в художествено отношение фигура е дело на предприемчивите българи стопанисващи хотела с многозначителното име: "Географски център". Има информация, че знака е изработен от габровския скулптор Петър Хаджиганев, което име нищо не ми говори и дали е имало конкурс, не съм сигурен. А защо не е монтирана на старото  място, където беше поставен оригиналния вимпел? Това е въпрос с повишена трудност, но няма да измъчвам любознателния читател повече. Отговора е, че така вимпела ще бъде  много отдалечен от хотела и не се знае кой хотел ще предпочетат посетителите желаещи да видят тази забележителност. В края на краищата България има само един център. Кое е по-лесно, да се измести вимпела  да е по-близо до хотела или да се премести хотела до вимпела? Този въпрос оставям на читателя, нека  да си отговори сам. Ако пък е било погрешно определено мястото на първия вимпел, би могло да се разясни на хората, които се интересуват от това.

4 коментара:

Любомир Николов каза...

Местността Узана, там имам снимка с едни млади приятели преди две години и половина !
Поздрави !

Ivan Hristov каза...

Любо, благодаря ти за коментара! Да, на Узана е хубаво, преди години сме ходили с преспиване. И сега може да го направим, стига да сме живи и здрави и да се прибера за повече време. Смятай се за поканен, тъкмо ще се запознаем на живо:))
Бъди здрав!

LaSombra каза...

Като умря кучето ми, му направих по-хубав паметник на гробчето.

Иван Христов каза...

@La Sombra, Благодаря за коментара! Може пък твоето куче да е с по-големи заслуги от майсторите на тези недомисленици:)
Поздрави!

Адвентната българска мреж@Блог класация