07 март 2011

Със 110 в цяла Испания



От днес, 7-ми март, в цяла Испания максималната скорост на движение по автомагистралите е 110 км/h. Още в началото на либийските събития, испанското правителство взе решение за икономия на горива, произведени от петрол. Опозицията в лицето на народната партия  PP-partido popular, също адмирира това решение на правителството. 
По испанската телевизия беше показан резултата от направения експеримент, в който участва специален екип. С лек автомобил беше изминато разстояние от 100 км със скорост 120 км/час и на връщане със скорост 110км/час.  Икономията  беше около 2 евро, а закъснението  в рамките на  10-на минути. Този факт бе достатъчен, за да се убедят гражданите, че взетото решение, за намаляване на скоростта с 10 км/час, е правилно. Никой не роптае, никой не изказва недоволство от това ограничение. Така беше и при забраната за пушене  в обществените заведения  след 1 януари 2011 год. Тук не се направи никакво изключение за никого, нито разделиха масите на пушачи и непушачи, както беше в РъБъ нищо, че и на Сапатеро му предстоят избори. 
 Къде сме ние?!...

5 коментара:

Комитата каза...

Ами ако на някой времето му е по-скъпо от петрола?! Колите стават все по-съвършени. Бих оценил повечко мрънкане от испанците.

Ivan Hristov каза...

@Комитата, благодаря за коментара!
Как да кажа?!...
В началото, на автомобилната ера първите автомобили, са се движели с 5-6 км/час и задължително пред тях е вървял човек с червен флаг, който е предупреждавал за идването на "опасната" машина задвижвана от "стихийна сила".
Не мисля, че 10 минути закъснение за 100 км път са от голямо значение. Изхождам от дългогодишен професионален опит в бранша, а също и като водач на собствено МПС. Ако някой бърза, ще тръгне с малко време в аванс. Знае се, че в основата на автопроизшествията с най-големи щети е голямата скорост. Така, че и от гледна точка на безопасността не е маловажен случая.
Като се има в предвид, че в Каталуния има най-много пътища, и пътища и много голям автомобилен трафик, това е значителна икономия в глобален план.
Известно е, че най-ценния човешки капитал е свободното време, но тук в случая е за предпочитане да се закъснее с някакви си минути, отколкото да се избърза с години:-)
А в стопански план, това ограничение не дава отражение, тъй като тировете са с технически ограничители на скоростта равна на 90км/час.
Не бива да забравяме, че тази мярка е заради намалените доставки на горива, вследствие на събитията в арабските страни. Ами ако няма горива, как ще пътуваме изобщо, колкото и да ни се иска да бързаме?

А когато е необходимо, испанците не чакат много да ги подканят, за да излязат на улицата (дори и за някои дребни според нас-българите проблеми), за да потърсят правата си.
Де да бяхме и ние като тях, не повече!
Бъди здрав!

tiburon (Albena) каза...

Понякога "който бърза-бавно стига". Няма съвършени коли. Няма и съвършен шофьор. Всичко е въпрос на отговорност и съобразителност. Често прекалената самоувереност в уменията ни и в сигурността на автомобила ни имат фатални последствия.
Колкото и да е сигурен и съвременнен един автомобил, при инцидент със 160-180 км/ч се превръща в съвършена купчина ламарини. За хората вътре не искам и да споменавам.

Ivan Hristov каза...

Така е, тибуронче! Съвършено права си! Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Той няма еквивалентна стойност. Ако си забелязала с превишена скорост се движат повечето недисциплинираните водачи, а не тези, които бързат. Преди много години имах един случай с младеж, който все натискаше повече от необходимото педала на газта. На моя въпрос защо го прави, той ми отговори, че искал да става автомобилен състезател. Тогава аз му казах, че е объркал курса, трябва да отиде другаде.
И така, свят широк - "умници" много.
Бъди здрава!

Ivan Hristov каза...

Ето, че и французите намалиха максималната скорост не само по автомагистралите, но по всички пътища в страната с 10 км/h.

Адвентната българска мреж@Блог класация